Jičín,een heel interessant stadje

Jičín is op cultureel en historisch vlak een heel interessante stad. Toeristen komen al van de 19e eeuw op bezoek hier. Het grenst aan het natuurreservaat Cesky Raj (het Boheems Paradijs). Dit zie je ongetwijfeld tijdens de rit naar de stad. Jičín is een stad van sprookjes. Deze worden jaarlijks herdacht in het Jičín-Město pohádek festival (midden september).

In Jičín is er een ruim aanbod aan culturele en sportieve activiteiten te doen voor alle leeftijden. Er is het regionaal museum, een synagoge en kinderen zijn meestal aangetrokken door het sprookjesfiguur Rumcajs.

De stad is een kleurrijke introductie tot het sublieme Český Ráj gebied (Tsjechisch paradijs), rijk aan geschiedenis, cultuur, sport en een mooie natuurlijke omgeving.

Praktisch
 • Je kan een volledige dag in Jičín en de omgeving vertoeven.
 • Bekijk zeker de suggesties en de omgevingstips.
 • Meer informatie op: http://www.jicin.org/en/
Wegbeschrijving
 • GPS: 50.434411, 15.355421

Het weten waard
 • Jičín was de eerste stad van centraal Europa die volledig door één architect is ontworpen. Meer bepaald Nicolo Sebregondi in 1634.
 • Jičín is op vlak van toerisme de tweede belangrijkste stad in Bohemia.
 • Rumcajs is de plaatselijke held. Het verhaal gaat dat hij een plaatselijke schoenmaker was. Op een dag moest hij schoenen maken voor de burgemeester, maar onbedoeld beledigde hij de burgemeesters masale been, wat eigenlijk zijn trots was. Daardoor werd Rumcajs naar het bos verbannen. Daar leefde hij samen met zijn vrouw en zoon, en beleefde hij verschillende avonturen. Hij wordt ook aanzien als een soort Robin Hood die geld aan de armen gaf.
 • Wat Jičín uniek maakt, is dat het deel uitmaakt van de gesofistikeerde, barokke landschapscompositie. Rond 1620 is er een axe gemaakt, waarop het stadje ligt. In het verlengde liggen ook nog het dorpje Velis en het klooster in Valdice.
Suggesties
 • Jičín biedt een variëteit aan goed bewaarde historische monumenten met grote betekenis. Zeker in het historische centrum. Hier kan je het barokke paleis en de kerk van St. James de Grote bewonderen. Valdická Brána is de klokkentoren in het centrum. Deze is toegankelijk en biedt prachtig zicht over de stad en zijn omgeving.
 • Er zijn een heel aantal sport faciliteiten in Jičín; een sport complex, speeltuinen, bowlingbanen, een golf terrein en zowel binnen- als buitenzwembaden.
 • Een bezoek aan het huis van de architect Nicolo Sebregondi is ook te overwegen. Ingang is gratis (vrije bijdrage).
 • Het Rumcajs museum is geschikt voor kinderen.
 • Het geometrische plein van Jičín is de moeite waard.
 • Je kan een wandeling doen in Jičín. De wandeling is ongeveer zeven kilometer en perfect te doen met het hele gezin (inclusief buggy).

Stadswandeling:

 • De wandeling begint rechtstreeks op het Valdštejn-plein in het informatiecentrum, waar men je graag op weg helpt en een kaart aanbiedt.
 • Vanaf het Valdštejn-plein loop je door de Valdice-poort (Valdická brána) naar het kleinere Žižka-plein (Žižkovo náměstí), waar je je kan opfrissen bij het fonteintje of een foto met een draak kan maken. Verder loop je door de Havlíček-straat (Havlíčkova ulice). Aan het einde van deze straat begint, achter de rotonde, een lindelaan van twee kilometers lang, die in de zomer op zonnige dagen een aangename schaduw biedt. Aan het einde van de lindelaan word je verwelkomd door de Wallenstein loggia, in het bospark genaamd Libosad, met een wandelpad met uitlegborden en een kluizenaar. Deze loggia is in het zomerseizoen dagelijks geopend, het actuele programma vind je op: www.valdstejnskalodzie.cz.
 • Na het bezichtigen van de belvedère kan je je begeven naar de heuvel Zebín, waar tot aan de Kerk van Allerheiligen een asfaltweg loopt. Hiervandaan kan je tot aan de top lopen. Je kan ook het hof van Zebín bezichtigen en dan via een andere weg naar Jičín terugkeren. Je kan daarna nog een bezoek brengen aan de uitkijktoren Milohlídka op de Čeřovka. Als je de berg terug afkomt, is het steeds rechtdoor door de wijk, en kom je uiteindelijk terug op het grote plein terecht.
Ook in de omgeving

Jicin aximfo Harrachov Tsjechië

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van onze promoties, toffe trips en het laatste nieuws over Intersoc? Schrijf je dan nu in op onze vakantie-nieuwsbrief en wij zorgen voor Intersoc-nieuws in je mailbox.

x