Praag, de gouden stad

De hoofdstad van Tsjechië. Een wervelwind aan cultuur en belevenissen. Als je het niet erg vindt van even te rijden (01:30), is Praag zeker de moeite waard.

Praktisch
  • Je kan gemakkelijk een dag in Praag vertoeven.
  • Let op voor pick pockets.
  • Het openbaar vervoer is een goed alternatief voor de auto ter plaatse.
Wegbeschrijving
  • GPS: 50°06'30.6"N, 14°35'03.9"E

Met de auto Praag doorkruisen is door de vele kleine straten en vele voetgangersgebieden, lastig. In de spits staan straten vaak muurvast. Daarom is het geen goed idee om Praag met de auto te verkennen. Het beste is om de auto te parkeren in de buitenwijk of op een park-and-ride parkeerplaats, speciaal voor bezoekers die met de tram of metro de stad willen ingaan.

Ons voorstel is om te parkeren aan Centrum Černý Most, Chlumecká 765/6 198 19 Praha 9-Černý Most (of zie GPS hierboven) van daaruit heb je de metro die naar het centrum rijdt.

Het weten waard
  • De officiële naam is 'hlavní město Praha', wat 'hoofdstad Praag' betekent.
  • De naam van de stad is waarschijnlijk afgeleid van het Tsjechische woord 'práh', dat dorpel betekent. Deze naam zou aan de stad gegeven zijn vanwege de dorpels in de rivier de Moldau, die zorgden voor watervallen die veel lawaai maakten.

Praag aximfo Harrachov Praha

oud centrum Praag Harrachov aximfo Praha

 

Suggesties

Het grootste deel van de bezienswaardigheden in Praag zijn te vinden in de binnenstad, die ongeveer samenvalt met het district Praag 1, en dan vooral in de Oude Stad. Alle toeristen komen samen bij het Oudestadsplein, waar één van dé symbolen van Praag, het astronomisch uurwerk, te vinden is. Een ander bezienswaardig plein is het Wenceslausplein, ten oosten van het Oudestadsplein. De bekendste brug van Praag, de Karelsbrug, ligt aan de andere kant van de Oude Stad. Deze brug uit 1357 verbindt de Oude Stad met een andere wijk in het centrum, Malá Strana. In De Kleine Zijde, zoals de vertaling van de naam luidt, is een groot aantal paleizen te vinden, die tegenwoordig vooral als ambassade gebruikt worden.

Midden in de Oude Stad ligt een klein wijkje, dat historisch de joodse wijk is. Josefov, zoals de wijk heet, bezit nog vele bezienswaardigheden die herinneren aan het joodse verleden, zoals de Oude Joodse Begraafplaats en het geboortehuis van schrijver Franz Kafka, een van de bekendste inwoners van Praag.

Aan twee kanten van het centrum bevindt zich een vesting. Aan de zuidkant is dat Vyšehrad, waar binnen de vesting een kerk en begraafplaats zijn. Op de begraafplaats zijn vele interessante graven en graftombes te vinden van veel bekende Tsjechen, waaronder van de componisten Antonín Dvořák en Bedřich Smetana. Aan de noordwestzijde is dat de Praagse burcht op de heuvel Hradčany. Deze laatste, in de 9e eeuw gebouwde, burcht is de grootste ter wereld.

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van onze promoties, toffe trips en het laatste nieuws over Intersoc? Schrijf je dan nu in op onze vakantie-nieuwsbrief en wij zorgen voor Intersoc-nieuws in je mailbox.

x